لوله برق
آشنایی با لوله برق و انواع آن
لوله برق یا کانال برق یکی از وسایل مهم در صنعت برق است. این لولهها برای حفاظت از کابلهای برق و انتقال برق به صورت ایمن در ساختمانها همچنین ابزارهای الکترونیکی استفاده میشوند. به بیان دیگر لوله برق سبب افزایش امنیت بالاتر در سیستمهای برقی و الکتریکی شده لذا سرعت انجام برقکاری را افزایش میدهند.
یکی از مهمترین تجهیزات و ابزارها در ساختمان سازی، لوله برق یا همان کانال های محافظ است، که محل عبور کابل های رسانا و سیمهای برق میباشد. لولهها در مرحلهی ابتدایی ساخت در داخل دیوارها و کف ساختمان قرار میگیرند که تمامی کابلها توسط فنر درون آن قرار داده می شود. سیم و کابل هادی جریان برق بوده، و این پوشش مناسبی است که از بروز خطرات و آتش سوزی جلو گیری می نماید. همچنین سبب افزایش ایمنی، سرعت و نظم بخشیدن به ساختار سیم کشی همچنین بالا بردن امنیت جانی ساکنین ساختمان میشود.
این کانالهای محافظ از جنس پلاستیک یا فلز بوده است. علاوه براینکه عایق الکتریکی هستند، جریان الکتریسیته را از خود عبور میدهند بلکه در مقابل پوسیدگی، خوردگی، فشاردیوارها، ازبه هم چسبیدن کابلها به یکدیگر همچنین رطوبت در امان نگه میدارد. لوله برق جهت عبور سیم و کابل های مخابراتی، سیم دوربینهای مدار بسته، فیبرهای نوری همچنین سایر رشتههای رسانای برق که احتمال بروز خطرات را دارند به صورت روکار و توکار مورد استفاده قرار میگیرد.
لوله برق به دلیل داشتن یک پوشش محافظ، کابلهای برق را از خطرات مختلفی مانند آب، گرد و غبار، شعله آتش و... محافظت میکنند. همچنین، این لولهها با جنسهای مختلف از جمله آهن، پلی آمید و ... مقاومت بالایی در برابر خم شدگی و له شدن همچنین رطوبت دارند. از آن جهت مسیربندی کابلها در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند تا از ناشناخته بودن مسیر کابلها جلوگیری شود.
لولههای برق به صورتهای مختلفی در بازار موجود هستند که بر اساس نوع مواد ساخت آنها، انعطافپذیری و سایر ویژگیها متفاوت هستند. به طور کلی، استفاده از لولههای برق به دلیل داشتن ویژگیهایی مانند محافظت، انعطافپذیری، قابلیت نصب آسان و ... در صنعت برق بسیار مهم و حیاتی است.
انواع لوله برق
لوله برق را با توجه به مقاومت در برابر اثرات خارجی مانند نور آفتاب، رطوبت، جنس، قابلیت انعطاف، روش اتصال، ویژگیهای الکتریکی و مکانیکی، مقاومت در برابر حرارت و آتش سوزی، ابعاد همچنین کاربردهایی که دارند تقسیمبندی میشوند.
لوله برق پلی آمید(پلیکا)
لولههای پلی آمید از پرمصرفترین نوع لوله برق میباشد که از جنس پلاستیک نرم بوده است. از ویژگیهای بارز آن به مقاومت زیاد در مقابل حلالها و مواد نفتی،ضربهپذیری، مقاومت در برابر ساییدگی میتوان اشاره کرد. همچنین انعطاف پذیری بالایی که دارد دچار ترک یا شکستگی نمیشوند به همین دلیل در صنعت همچنین در ساخت انواع ورق، شیلنگهای مقاوم و کابلها در مقابل خورندگی، تانک و مخازن سوخت، واشر و فیلتر روغن و ...استفاده میشود.
لوله برق پلی آمید به صورت شاخهای ، کلافی و در رنگهای سفید و مشکی، خطدار و بدون خط در انواع دو جداره تولید وعرضه میگردد.
لوله برق فولادی( گالوانیزه)
لوله برق فولادی یا گالوانیزه به عنوان یک پوشش تمامی سیمهایی که از داخلش میگذرد در برابر صدمه دیدن و تماس مستقیم افراد با آنها محافظت مینماید .این لوله برق با استفاده از ورق گالوانیزه تولید میشود. به دلیل مقاومت و استحکام بالا در برابر زنگ زدگی، خوردگی، شکنندگی،ضربه و جوندگی برتری دارد. بوسیلهی مواد روی یا کادمیوم پوشانده میشود.این لولههای فولادی انعطاف پذیر بوده و توسط دستگاه لوله خم کن فرم داده میشود. لذا این امر به همراه مقاومت و ایستادگی طولانی مدت موجب شده این لوله برق محبوبیت بالایی داشته باشند .
این مدل لوله برق در دو نوع سیاه و گالوانیزه با طولهای 3 تا 5 متری ساخته میشوند. لوله سیاه در جاهای خشک و لوله گالوانیزه درجاهای مرطوب به صورت روکار و توکار در کارگاهها، بیمارستانها پمپ بنزینها و... مورد استفاده قرار میگیرد و در دو نوع تولید میشود:
- گالوانیزه سرد:در فضاهای سر پوشیده استفاده میشود.
- گالوانیزه گرم(آبکاری شده): یکی از لولههای پر مصرف و مقرون به صرفه بوده لذا برای استفاده در مناطق سرباز همچنین فضاهای خارجی کاربرد دارد. بهدلیل مقاومت بالا در زنگ زدگی برای عبور کابلهای برق، شبکه، سیستمهای امنیتی همچنین نصب در محیطهای بیرونی به کار میآید.
لوله خرطومی و انواع آن
یکی دیگر از مدلهای لوله برق لوله خرطومی بوده که دارای سه نوع زیر میباشد.
- معمولی
- پی وی سی (نسوز)
- فلزی یا فلکسی
لوله برق پلی اتیلن
یکی از بهترین و کاربردیترین نوع لوله برق پلی اتیلن است که برای عبور و پوشش انواع کابلها بکار برده میشود. جنس این لوله برق از پلاستیک نرم بوده لذا به علت وزن بسیار سبک و نصب آسان در ابعاد گوناگون مناسب است. به همین دلیل جزء پر فروشترین نوع لوله برق به شمار میآید.
از مزایای لوله برق پلی اتیلن موارد زیر را میتوان عنوان نمود:
- انعطاف پذیری بالا
- تحمل دمای مابین -20 تا +150 درجه سانتیگراد
- وجود مواد پلیمری داخل آن اتصال را آسان کرده است.
- نصب ساده
- کیفیت، دوام و ماندگاری بالایی
این لوله برق از یک رشته پلی اتیلن و یک مفتول فولادی دارای سایزهای 10،15،20،30، سانتیمتری همچنین طول 4 متری تشکیل شده است.
لوله برق پی وی سی
لوله برق پی وی سی مقاوم ساخته میشود. P.V.C یا لوله های پلاستیکی سخت از جنس پی وی سی لوله برق در صنعت ساختمان برای پوشش و عبور سیمهای برق کاربرد دارد. مقاوم بودن در مقابل مواد شیمیایی وزنگ زدگی، فشار، ضربه، همچنین سبک و ارزان قیمت بودن، درساختمان سازی بیشترین استفاده را دارد.
لوله برق پی وی سی دارای دو نوع معمولی و نسوز و نشکن میباشد. مهمترین تفاوت لولههای فلزی با لوله برق پی وی سی مقاومت در برابر حلالها ومایعات، استحکام وانعطاف پذیری همچنین نحوهی نصب و...است.
از مزایای لوله برق پی وی سی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای طول و قطرهای متعدد
- سخت و مقاوم بودن دربرابر ضربه و فشار
- مقرون به صرفه بودن
- طول عمر بالا
- قابلیت ضد احتراق
- داشتن چگالی بالا
- وزن کم و سبک بودن
لوله برق یو پی وی سی
انواع سایزهای لوله یو پی وی سی لوله برق در صنعت بسیار کارایی دارد.همچنین این محصول برای محافظت از سیم و کابل در سیم کشی ساختمان استفاده میگردد. به دو دسته خم سرد و خم گرم تقسیم میشود. لذا هر کدام دارای ویژگی مخصوص به خود میباشد.
لولههای یو پی وی سی خم گرم نیاز به حرارت دارد ولی نسبت به لوله خم سرد کارایی کمتری دارد. لوله های یو پی وی سی خم سرد بدون حرارت قابل خم کردن میباشد. با استفاده از فنرهای مخصوص میتوان در هر زاویهای براحتی خم کرد.
از مهمترین ویژگی لوله یو پی وی سی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا در مقابل سرما، گرما، نور خورشید
- مقرون به صرفه
- سبک بودن نسبت به لوله های فولادی
- غیر اشتغال
- طول عمر بالا
- عایق
- نصب آسان